Η Λεύκανση στο Ιατρείο γίνεται από τον Οδοντίατρο με λευκαντικούς παράγοντες υψηλής συγκέντρωσης. Η Λεύκανση στο σπίτι γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή με την επίβλεψη και ευθύνη το Οδοντιάτρου με ατομικό νάρθηκα και ήπιους λευκαντικούς παράγοντες.

Αλλαγές στη δομή των οδοντικών ιστών όπως είναι η απορρόφηση χρωστικών ουσιών, αλλά και στο πάχος τους όπως είναι η αύξηση του ποσού την οδοντίνης που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου, έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή των οπτικών ιδιοτήτων τους και επομένως του χρώματός τους.

Η Λεύκανση είναι μια ελάχιστα επεμβατική λύση για τη βελτίωση του χρώματος των δοντιών.

Πρόγνωση

Η Λεύκανση επιδιώκει την αντιμετώπιση των ενδογενών δυσχρωμιών μέσω της οξείδωσης των χρωστικών μορίων. Τα μόρια των χρωστικών μετατρέπονται σε άχροες δομές, επαναφέροντας το φυσικό χρώμα του δοντιού. Ο βαθμός της απόχρωσης καθορίζει και την επιλογή της μεθόδου που θα ακολουθηθεί. Οι κίτρινες δυσχρωμίες ανταποκρίνονται ευκολότερα στους λευκαντικούς παράγοντες σε σχέση με τις καφέ ή γκρίζες δίνοντας ένα άριστο αποτέλεσμα. Δυσχρωμικά δόντια που οφείλονται σε οδοντική φθορίαση, αδιαφανείς κηλίδες αδαμαντίνης, αλλαγή χρώματος λόγω ηλικίας μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο λεύκανσης. Δυσχρωμίες από τετρακυκλίνες μπορούν να υποστούν τη διαδικασία της λεύκανσης, όπως και ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια με καλά αποτελέσματα. Δυσχρωμίες που οφείλονται σε εξωτερική απορρόφηση χρωστικών ουσιών από φάρμακα, τροφές, καπνό, ποτά, οδοντιατρικά υλικά, στοματικά διαλύματα ανταποκρίνονται πολύ καλά σε λευκαντικούς παράγοντες. Όταν οι δυσχρωμίες απλά εδράζονται στις επιφάνειες των δοντιών είναι εύκολο να απομακρυνθούν με τις τεχνικές καθαρισμού και στίλβωσης.

Προετοιμασία

Τυχόν περιοδοντικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν την εφαρμογή των τεχνικών Λεύκανσης. Τερηδονικές βλάβες πρέπει να αποκαθίστανται (σε πρόσθια δόντια προσωρινά). Ευαίσθητες περιοχές όπως διαβρώσεις και αποτριβές πρέπει να προστατεύονται.

Η Λεύκανση των Δοντιών μπορεί να εφαρμοστεί είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι με την ευθύνη και την καθοδήγηση του οδοντιάτρου.

Λευκανση στο Ιατρείο

Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται περισσότερο δραστικοί λευκαντικοί παράγοντες και μπορούν να αντιμετωπιστούν όλοι οι τύποι των οδοντικών δυσχρωμιών που αντιμετωπίζονται με λεύκανση. Καλό είναι να μην εφαρμόζονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών γιατί είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανάπτυξη ευαισθησίας. Αυτό συμβαίνει λόγω του μεγέθους του πολφικού θαλάμου των δοντιών τους αλλά κ του εύρους των οδοντοσωληναρίων. Ο χρόνος που ο λευκαντικός παράγοντας θα παραμείνει σε επαφή με τα δόντια εξαρτάται από το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί και συνήθως είναι 15 με 20 λεπτά ο κάθε κύκλος. Συνήθως επαναλαμβάνονται 2 με 3 κύκλους σε κάθε συνεδρία. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την αιτιολογία και τη βαρύτητα της δυσχρωμίας. Συνήθως αρκεί μία συνεδρία ειδικά όταν ακολουθείται από λεύκανση στο σπίτι. Σε κάποιες επίμονες δυσχρωμίες απαιτούνται 2 ή 3 συνεδρίες. Αν στα λευκαθέντα δόντια πρέπει να τοποθετηθούν εμφράξεις σύνθετης ρητίνης ή προστομιακές όψεις από κεραμικά υλικά αυτό πρέπει να γίνει 15 μέρες μετά την τελευταία εφαρμογή λευκαντικού παράγοντα… ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στο ιατρείο είναι υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) συγκέντρωσης 25%-40%. Η ενεργοποίηση του λευκαντικού παράγοντα γίνεται με τη βοήθεια κάποιας φωτεινής πηγής (λυχνία Led) ή και χωρίς τη βοήθεια κάποιας εξωτερικής πηγής ενέργειας.

Λεύκανση στο σπίτι

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τεχνικής λεύκανσης πραγματοποιείται στο σπίτι με τη χρησιμοποίηση ήπιων λευκαντικών παραγόντων και την ευθύνη φυσικά του οδοντιάτρου. Πριν την έναρξη της θεραπείας απαιτούνται δύο μόνο σύντομες επισκέψεις στο ιατρείο. Στην πρώτη λαμβάνονται αποτυπώματα για την κατασκευή ατομικού νάρθηκα από τον οδοντοτεχνίτη και στη δεύτερη παραδίδεται ο νάρθηκας μαζί με το υλικό λεύκανσης και οδηγίες.

Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε συνδυασμό με τη λεύκανση των δοντιών στο ιατρείο για ενίσχυση και διατήρηση του αποτελέσματος.

Οι δυσχρωμίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν μ’ αυτήν την τεχνική πρέπει να είναι ήπιες ή μέτριας βαρύτητας. Η έντονης βαρύτητας δυσχρωμίες δεν ανταποκρίνονται με αυτήν την τεχνική.

Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στο σπίτι είναι υπεροξείδιο του καρβαμιδίου συγκέντρωσης 10, 16 ή 22%.

Καλό είναι και αυτή η τεχνική να μην εφαρμόζεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών. Το σκεύασμα παραμένει 2-4 ώρες στο στόμα όταν πρόκειται για υλικό ημέρας και όλο τη νύχτα αντίστοιχα της νύχτας. Αυτό εξαρτάται από την εταιρεία και τον κατασκευαστή. Σε δυσχρωμίες μέσης βαρύτητας απαιτείται συνολικός χρόνος θεραπείας 2-4 βδομάδες. Η αντικατάσταση των εμφράξεων πρέπει να γίνεται 15 μέρες μετά το τέλος της θεραπείας.